-
آینده جنگ اسرائیل با ایران چه خواهد شد؟
عباس عبدی -
«شافرج الله»
سیدمحمد مختاری -
ایران خانهی ماست؛ مسئولیت ایرانی بودن فراتر از هر تفاوتی
علیرضا تابش -
وقتی وفاداری استاندار به دولت قربانی روابط و رفاقتهای پشت پرده میشود»
یادداشت مخاطبان -
دفاع از ایران؛ به نام یا به ننگ!
فضلالله یاری -
جوابیهای به یک رسانه/ وقتی مدح بیمحتوا جای مطالبهگری رسانهای را میگیرد
حسن کریمی -
مرثیهای بر پروژههای نیمهتمام استان کهگیلویه و بویراحمد
بویار پارسه -
دیدهبان
هجیر تشکری -
عوارض شناسی تعطیلی خرد سیاسی در سطح میزان پیشرفت شهرستانهای چهارگانه
یاسین علویان سوق -
واقعیت مدیران 50 میلیاردتومانی و نقش «تاجگردون» در بحران مدیران اینستاگرامی!
اسلام ذوالقدرپور
گزارش؛
خواب زمستانی میدان گازی مختار
اجرای میدان گازی مختار بویراحمد با تولید ۲۰میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به عنوان چهارمین میدان گازی کشور در دستور کار قرار گرفته است، بهره برداری از این طرح قرار است کمبود گاز در بخش از کشور را رفع کند اما بررسی ها نشان می دهد که روند اجرای این طرح مهم اقتصادی کند و نصب دکل که پیش نیاز مهم برای شتاب بخشی طرح است همچنان به تعویق افتاده است.

«ناترازی» انرژی امروز از پرتکرارترین واژهها در میان مردم و خانواده ها و دولتمردان است که بهره برداری از میدان گازی مختار بویراحمد با ذخایر عظیم گاز طبیعی میتواند نقشی کلیدی در تامین نیازهای انرژی کشور در فصل زمستان و کاهش ناترازی های گازی در شرایط کنونی ایفا کند، اما پیشرفت فیزیکی میدان تناسبی با ضرورت اجرای آن ندارد و گویی در خواب عمیق زمستانی به سر می برد.
هر چند دولتها برای عبور از دوره ناترازی گاز، در روزهای سرد سال شیر گاز صنایع و پتروشیمیها را میبندند تا گاز به مردم برسد اما گزارشهای پیشبینی از آینده نه چندان دور، چنین هشدار میدهد که تا چند سال آینده این مُسکن هم دیگر افاقه نمیکند و از امروز باید به فکر درمان این افت فشار باشیم.
در این شرایط و جدا از بحث مدیریت مصرف که مبحثی مفصل و مجزا است، راهکار موثر سرمایهگذاری گازی است.
اوپک اعلام کرده که سرمایهگذاری سالانه در پروژههای نفت و گاز در سراسر جهان باید تا سال ۲۰۳۰ به ۷۳۸ میلیارد دلار برسد تا بتوان ضمن تامین تقاضای جهانی هیدروکربنها، از بحران عرضه انرژی جلوگیری کرد.
البته در ایران هم اقداماتی برای سرمایهگذاری و توسعه میادین گازی انجام شده به طوری که در سه سال گذشته ۶۸ هزار میلیارد تومان در این بخش سرمایهگذاری شده و طبق اعلام مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، برای جبران بخشی از ناترازی قرار بر این است که ۱۵ میدان جدید گازی راهاندازی شود که در این میادین جدید روزانه ۱۲۰ میلیون متر مکعب گاز تولید خواهد شد.
ناترازی گاز در کشورمان دو دلیل موثر و عمده دارد که عدم سرمایهگذاری در این حوزه و توسعهنیافتگی میادین گازی در کشور، همچنین مصرف بالا دو عامل مهم در ناتراز بودن گاز است.
این میدان گازی علاوه بر نقش تعیین کننده در جبران ناترازی گاز کشور اشتغال زایی حدود هزار و ۵۰۰ نفر را نیز فراهم می کند.
عملیات اجرایی این میدان به عنوان یکی از بزرگترین پروژههای مهم اقتصادی کشور و استان کهگیلویه و بویراحمد، اکنون با چالش هایی دست و پنجه نرم می کند و آنگونه که مشاهدات عینی از این طرح راهبردی نشان می دهد، تعلل در ادامه روند پروژه وجود دارد و ماشین آلات آن به نوعی به گل نشسته اند.
استان کهگیلویه و بویراحمد منبع گاز است و هم اینک اجرای از میدان گازی مختار بویراحمد با تولید ۲۰میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به عنوان چهارمین میدان گازی کشور در دستور کار قرار گرفته است. بهره برداری از این طرح قرار است ناترازی و کمبود گاز در بخش زیادی از کشور و به تبع آن استان را رفع کند اما بررسی ها نشان می دهد که روند اجرای این طرح مهم اقتصادی کند و نصب دکل که می تواند پیش نیاز اصلی برای شتاب بخشی عملیات اجرایی این میدان باشد همچنان به تعویق افتاده است.
با این وجود طرح مهم و حیاتی میدان گازی مختار در زمستان سرد امسال بی رمق و نیمه تعطیل رها شده است و در پیچ و خم وعدهها خاک می خورد.
مصرف کشور معادل مصرف ۲۵ کشور اروپا و برابر با کل مصرف چین است در حالی که جمعیت و رشد اقتصادی چین از ایران بسیار بیشتر است.
بدون سرمایهگذاری در صنعت گاز اعداد ناترازی گازی روز به روز بزرگتر شده و دیگر قطع گاز صنایع برای گرم ماندن خانهها نیز جواب نخواهد داد.
در حال حاضر گازرسانی در ایران با خطوط ۳۹ هزار کیلومتری انجام میشود که ۹۸ درصد جمعیت شهری و ۸۶ درصد جمعیت روستایی کشور را تحت پوشش قرار میدهد. امروز ۷۵ درصد گاز این جمعیت و بخش تجاری و صنعتی کشور از میدان گازی پارس جنوبی تامین میشود.
بررسی های میدانی هفته اخیر خبرنگار ایرنا مرکز یاسوج هم گویای آن است که باپیگیریهای جدی استاندار استان و اهتمام جدیت شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ادامه عملیات میدان گازی مختار که مدتی نیمه فعال شده بود به طور مجدد وارد مدارفعالیت شده است و نور امید به آینده بهتر را در میان مردم به خصوص جوانان مستعد و بیکار منطقه روشن کرده است.البته می طلبد این طرح شتاب بیشتری در اجرا داشته باشد.
در شرایط فعلی که بحث کمبود انرژی پاشنه آرشیل کشور و دولت شده پروژه هایی باشرایط خاص میدان گازی مختار با دارابودن گاز شیرین نزدیکی به شبکه انتقال سراسری میتواند نقطه امیدی به رفع بخشی از ناترازیهای گاز در کوتاه مدت منوط به همراهی همه دلسوزان درسطوح استانی و کشوری از جمله محمد بهرامی نماینده مردم شهرستان های بویراحمد، دنا و مارگون، غلامرضا تاجگردون نماینده مردم باشت و گچساران و سید شرف الدین ملک حسینی نماینده مردم استان در مجلس خبرگان رهبری، سید نصیر حسینی نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد، باشد.
بخشی از تبعات این کم و کسری گازی در کشور خود را در نارضایتیهای مردم و جامعه نشان میدهد و بخشی دیگر در اقتصاد که باز هم به نارضایتیها اضافه میکند چرا که دولت در زمستان برای اینکه شعله بخاری مردم را کم نکند، فتیله صنایع به ویژه پتروشیمیها را پایین میکشد که این خود منجر به کاهش تولید و در نهایت کاهش درآمدها میشود.
میدانیم که گاز از مهمترین حاملهای انرژی در دنیا است که علاوه بر ایفای نقش جدی در رفاه جامعه، نقش مهمی در اقتصاد دارد. در حالی از لحاظ منابع گازی در جایگاه دومین کشور جهان هستیم اما در بخش صادرات تا چند سال گذشته در جایگاه بیست و پنجم قرار داشتیم و امروز گفته میشود تنها ۵ درصد تولیدات گازی کشور، صادر میشود.
مخزن گازی مختار در استان کهگیلویه و بویراحمد و در فاصله ۱۰کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است، البته وجود گاز در مخزن مختار با حفر نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۶۹ اثبات شد.
با بهره برداری از این میدان شهرستان بویراحمد هم جزو مناطق دارای نفت و گاز میشود و امیداست در این منطقه سرمایهگذاریهایی در تراز پتروشیمی و پالایشگاهها برای آینده دیده شود.قرار است از مخازن گاز این منطقه استفاده و مشکل ناترازی گاز برطرف شود.
میدان گازی یا میدان گاز طبیعی ( Natural gas field ) به مخزن طبیعی گاز طبیعی میگویند که طی میلیونها سال در اثر فعل و انفعالات شیمیایی بر روی بقایای جانداران مدفون شده در زمین به وجود میآید و این میادین اغلب در کنار میادین نفتی یافت می شوند.
میدان گازی مختار یاسوج با تولید بیش از ۲۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی ذخیره شده در ۱۰ کیلومتری این شهر یاسوج قرار دارد و یکی از ظرفیت های مهم اقتصادی در استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود.
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 ارزآوری ۲۵ میلیون دلاری محصولات کشاورزی برای کهگیلویه و بویراحمد
- 2 شرور سابقه دار در باشت دستگیر شد
- 3 خالی کردن حساب با پیامک جعلی ابلاغیه قضایی
- 4 کاهش ۱۵ درصدی ترددهای بیناستانی در جادههای کهگیلویه و بویراحمد
- 5 امحا ماینرهای کشف شده در کهگیلویه و بویراحمد
- 6 رئیس شورای شهر: ترافیک سنگین یاسوج چالش بزرگ پیش روی ماست
- 7 صدور حکم قاطع برای نانوایی متخلف گچسارانی در دام تعزیرات
- 8 خسارت زلزله دهدشت به ۱۰۰۰ واحد مسکونی
-
رئیس فرهنگ و ارشاد گچساران منصوب شد/ ابلاغ
-
مديرعامل شركت نفت گچساران: كتابخانههای شركت نفت گچساران بیش از 6 هزار نفر عضو دارد
-
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر شتاب و روند تکمیل پروژههای عمرانی و خدماتی شهر یاسوج تاکید کرد
-
استاندار: زیرساختهای گردشگری مذهبی توسعه مییابند
-
تذکر رئیسجمهور به منابر، رسانه ملی و نمازهای جمعه: از سخنان تفرقهافکنانه و اختلافبرانگیز بهشدت پرهیز شود
-
«وضعیت حساس کنونی» ؛ جنگ یا صلح؟!
-
«همایونفر» معاون اداره کل مسکن و شهرسازی استان شد/ ابلاغ
-
هتل ورزش یاسوج پس از سالها تکمیل میشود/ آگهی مناقصه
-
لاشه پهپاد هرمس بر دوش یک لر
-
مشکلات هفت کانون بازنشستگی استان بررسی شد/مهرجو: پیگیری لازم برای افتتاح شعبه بانک رفاه در برخی شهرستانها انجام خواهد شد/ پیگیری لازم برای افزایش سهمیه وام استان خواهد شد
نظرات ارسالی 1 نظر
بهتره بگیم خواب بزرگ سایت افتونیوز ، یه ماهه یه خبر جدید نزدین ، هر روز چکمیکنیم تا همون خبرهای قبلی یه نکنه خوابیدین
پاسخ