یادداشت
گفتگو و گزارش

دردنامه‌ای در خصوص استثمار پزشکان خانواده روستایی/ در شبکه بهداشت کهگیلویه چه خبر است؟

با توجه به اینکه نزدیک به دو دهه از اجرای طرح پزشک خانواده در کشور می‌گذرد اما همچنان مشکلات اولیه و ابتدایی آن در استان کهگیلویه و بویراحمد و به خصوص شهرستان کهگیلویه پابرجاست و به نظر می‌رسد که این مشکلات یا غیرقابل حل می‌باشد و مسئولان توانایی برطرف کردن آنها را ندارند و یا هم شاید بر طرف کردن آنها به صلاح و صرفه نیست!

دردنامه‌ای در خصوص استثمار پزشکان خانواده روستایی/ در شبکه بهداشت کهگیلویه چه خبر است؟

اَفتونیوز| دکتر سلمان مهمدی  یادداشتی انتقادی در خصوص وضعیت نابسامان پزشکان خانواده در شهرستان کهگیلویه نوشت، متن یادداشت به شرح زیر است:

با توجه به اینکه نزدیک به دو دهه از اجرای طرح  پزشک خانواده در کشور می‌گذرد اما همچنان مشکلات اولیه و ابتدایی آن در استان کهگیلویه و بویراحمد و به خصوص شهرستان کهگیلویه پابرجاست و به نظر می‌رسد که این مشکلات یا غیرقابل حل می‌باشد و مسئولان توانایی برطرف کردن آنها را ندارند و یا هم شاید بر طرف کردن آنها به صلاح و صرفه نیست!

در بیشتر مراکز درمانی امکانات اولیه درمانی، بهداشتی، امنیتی و رفاهی و نیروی کافی وجود ندارد یا کمبودهای زیادی در این زمینه وجود دارد.

این یک امر طبیعی است که در اجرای هر طرح و پروژه‌ای یکسری مشکلات و کم و کاستی‌هایی وجود داشته باشد اما اینکه

با گذشت نزدیک به دو دهه هنوز همان مشکلات اولیه وجود داشته باشد و درصد مشکلات خیلی تغییر نکرده باشد و درصد نارضایتی بسیار زیاد باشد، بیانگر این است که یا مسئولان مربوطه انگیزه و تدبیر و اقتدار کافی برای اجرای طرح را ندارند یا طرح به خوبی اجرا نمیشه یا هم شاید ارزش اجرا شدن را ندارد!

به طور قطع می‌توان گفت که نود درصد پزشکان عمومی خانواده از روند اجرای طرح پزشک خانواده ناراضی هستند و اصلی‌ترین علل و عوامل نارضایتی آنها نیز، ابتدا نداشتن امنیت و آرامش در محل کار، دوم نبود امکانات رفاهی و امکانات پزشکی مناسب در مرکز و محل طبابت، و سوم عدم پرداخت مطالبات به موقع می‌باشد که صددرصد پزشکان و تیم سلامت از این وضعیت سوم ناراضی هستند!

در حالی‌که در مدت ده، بیست سال گذشته ده‌ها مرتبه مسئولان مربوطه از شبکه بهداشت تا اداره بیمه، برای ارزیابی و بررسی کم و کاستی‌های مربوط به تیم سلامت از محل کار آن‌ها بازدید می‌کردند اما  یک بار هم نشده است که مشکلات اصلی و کمبودهای پزشکان و تیم سلامت و محل کار آن‌ها را به صورت جدی پیگیری نمایند و آنها را برطرف نمایند و به همین دلایل نیز مشکلات آنها همچنان ادامه دارد، اما  بارها، مسئولان مربوطه در مورد چیزهای کم ارزش و کم اهمیتی همچون نپوشیدن روپوش و نزدن ماسک توسط تیم سلامت و پزشکان گزارش داده‌اند و حتی تا استان و دانشگاه نیز آن را پیگیری کرده و به خاطر همین بهانه‌ها نیز هر از گاهی بیست درصد از حقوق پزشکان را بدون اطلاع آنها کسر می‌کردند اما در مورد مسایل و مشکلات مهمتر اقدام خاصی انجام نمی‌دادند!

 در این مدت هر بلایی که دوست داشته‌اند بر سر پزشکان عمومی خانواده، مخصوصا نیروهای طرحی بیچاره که هیچ راه فراری نداشته‌اند آورده‌اند، گاهی بدون اطلاع آنها به مدت چندین دوره نمرات پایش آنها را نادیده می‌گرفتند یا کاهش می‌دادند و در خیلی از مواقع نیز به دلایل مختلف هزینه مربوط به تیم سلامت و پزشکان را در جاهای مختلف دیگر صرف می‌نمودند، در خیلی از موارد بعضی از همکاران بدلیل ضایع شدن حق و حقوق خود و عدم  همکاری و پیگیری از طرف مسئولان ذیربط، مجبور می‌شدند که به دادگاه یا دیوان عدالت اداری مراجعه نمایند و در حقیقت می‌توان گفت که نزدیک به دو دهه پزشکان و تیم سلامت را استعمار و استثمار کرده‌اند.

در این مدت زمان که طرح پزشک خانواده اجرا شده است، هیچگاه مطالبات آنها را به روز و به موقع پرداخت ننموده‌اند و اگر اعتراض‌ها و شکایت‌ها و نامه‌نگاری‌های تیم سلامت نمی‌بود، شاید  هیچگونه پرداختی به موقع صورت نمی‌گرفت.

تقریباً به ازای پرداخت  هر مطالبه‌ای حداقل یک اعتراض صورت گرفته است. و به خاطر همین سهل‌انگاری‌ها نیز پزشکان هیچگونه  علاقه و انگیزه‌ای برای خدمت در استان  و به خصوص شهرستان کهگیلویه را نداشتند و ندارند.

البته کاملا طبیعی است در نهاد یا مرکزی که بعضی از مدیران و مسئولان آن کارآمد، مفید و پای کار و  جدی و جهادی نباشند و نظارت و بازرسی و حسابرسی درست و حسابی و مطمئنی نیز وجود نداشته باشد و یا به درستی انجام وظیفه ننمایند و یا دغدغه حفظ بیت‌المال و رفع مشکلات همکاران و مردم و جامعه و تیم سلامت برایشان مهم نباشد و به راحتی اختلاس‌های میلیاردی صورت بگیرد، بدون هیچ گونه نگرانی و واهمه‌ای و به همین راحتی نیز در مقابل ضایع شدن و حیف و میل کردن بیت‌المال و  حق و حقوق عامه مردم و تیم سلامت و پزشکان خانواده بی‌تفاوت بمانند و به سادگی از آن بگذرند.

وقتی رضایت‌مندی کارکنان و مردم و جامعه برای بعضی‌ها مهم نباشد، انتظاری هم بیشتر از این از آنها نمی‌رود. چه بسا که خیلی از آنها نیز شاید عامدانه و شاید هم از روی غرض و مرض و ندانم‌کاری قصد ایجاد نارضایتی و بدبینی در میان جامعه و پزشکان و بیماران را داشته باشند و شاید هم عامدانه قصد کارشکنی جهت نرسیدن طرح ملی پزشک خانواده به اهداف آن را داشته باشند! در هر صورت و سوای از هر دلایلی که باعث مشکلات فوق  شده است، از مسئولان محترم استان و شهرستان و بالاخص استاندار مردمی و متعهد و مسئول محترم اداره کل بیمه سلامت و ریاست بزرگوار دانشگاه علوم پزشکی و مدیران ارزشمند شبکه‌های بهداشت و نمایندگان شریف مجلس شورای اسلامی خواهشمند است که در اولین فرصت ممکن نسبت به رفع مشکلات و موانع و چالش‌های مربوط به طرح سلامت و پزشکان خانواده روستایی اقدامات لازم را به عمل آورند و متولیان و مسئولان مرتبط با تیم سلامت را از بین  نیروهای مجرب، کارآمد، متعهد، متخصص و جهادی انتخاب نمایند  تا هم مشکلات مربوط به تیم سلامت و پزشکان خانواده روستایی سریعتر برطرف، و هم زمینه برای اجرای طرح پزشک خانواده شهری سریعتر و بهتر مهیا شود!

در رابطه با این مشکلات در سفر رییس‌جمهور محترم نیز از ایشان کتبا خواستار حل مشکلات تیم سلامت شده‌ایم، که متأسفانه هنوز جوابی دریافت نکردیم.

در آخر لازم به یادآوری است که در شهرستان کهگیلویه  مزید بر همه کمبودها از جمله تجهیزات رفاهی، امنیتی، پزشکی و مکانی، نزدیک به هفت ماه هست که حقوق حتی یک ماه از سال جاری پزشکان خانواده روستایی را نیز پرداخت ننموده‌اند و یا هزینه آن را در جاهای مختلف دیگر صرف نمودند لذا به همین دلایل و ادامه مشکلات و روند کنونی، پزشکان خانواده تمایلی به ادامه همکاری و تمدید قرارداد خود ندارند و قصد انصراف از پزشک خانواده و لغو قرارداد خود را دارند، این در حالیست که مسئولان مربوطه قصد اجرای طرح پزشک خانواده شهری را دارند.

آیا با این همه مشکلاتی که با آن مواجه هستیم امکان شروع طرح پزشک خانواده شهری وجود دارد یا اینکه فقط مشکلات بزرگی بر مصیبت‌های قبلی اضافه خواهد شد؟!



نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.

ارسال نظر




نظرات ارسالی 0 نظر

شما اولین نظر دهنده باشید!

سایر اخبار
برگزدیدها