-
آینده جنگ اسرائیل با ایران چه خواهد شد؟
عباس عبدی -
«شافرج الله»
سیدمحمد مختاری -
ایران خانهی ماست؛ مسئولیت ایرانی بودن فراتر از هر تفاوتی
علیرضا تابش -
وقتی وفاداری استاندار به دولت قربانی روابط و رفاقتهای پشت پرده میشود»
یادداشت مخاطبان -
دفاع از ایران؛ به نام یا به ننگ!
فضلالله یاری -
جوابیهای به یک رسانه/ وقتی مدح بیمحتوا جای مطالبهگری رسانهای را میگیرد
حسن کریمی -
مرثیهای بر پروژههای نیمهتمام استان کهگیلویه و بویراحمد
بویار پارسه -
دیدهبان
هجیر تشکری -
عوارض شناسی تعطیلی خرد سیاسی در سطح میزان پیشرفت شهرستانهای چهارگانه
یاسین علویان سوق -
واقعیت مدیران 50 میلیاردتومانی و نقش «تاجگردون» در بحران مدیران اینستاگرامی!
اسلام ذوالقدرپور
خطر تورم بالای اقتصاد ایران

افتونیوز _پیشبینی میشد با وجود پاندمی کرونا، اقتصاد آسیبدیده ایران، بیشازپیش وارد بحران شود. با توجه به دستورالعملهای ستاد مدیریت کرونا، تعداد زیادی از کسبوکارهای حوزه خدمات، چند ماه بیکاری را تجربه کردند. مردم جهان از ترس مبتلاشدن به کووید۱۹ از خانه خارج نشدند. بااینحال وضعیت در حال عادیشدن است. امروز رشد اقتصاد ایران منفی است و درصد بالایی از مشاغل به مدت دو ماه رکود داشتند. نگرانی اصلی در همان روزها، احتمال تشدید تورم بود؛ شاخص اقتصادیای که همیشه در ایران، ارقام بالایی را ثبت میکند. تداوم این نرخ بالا در اقتصاد ایران، کاهش قدرت خرید و فقیرترشدن مردم را در پی خواهد داشت. افزایش حقوق و دستمزدها متناسب با تورم، با وضعیت فعلی اقتصاد ایران، شدنی به نظر نمیرسد. دولت برای حل مشکلات اقتصادی با مشکلات بینالمللی بهویژه روابط ایران و آمریکا درگیر است. پس از رویکارآمدن ترامپ و فرمان خروج از توافق برجام، تحریمهای مضاعف و بیسابقه درباره ایران اعمال شد و فروش نفت ایران به مقداری بسیار کمتر از سه سال قبل رسید. فروش نفت کمتر، درآمدهای ارز را بهشدت کاهش میدهد؛ آنهم به واسطه کاهش تقاضای جهانی بر اثر کرونا و سقوط قیمت نفت، کمارزشتر خواهد شد. درصد بالایی از مشکلات فعلی اقتصاد ایران به دلیل همین مسئله است. حتی خرید این مقدار نفت از ایران از سوی برخی کشورها مانند چین، با اماواگرهایی مواجه است. برخلاف این نگاه که اگر ما نفت نداشتیم، شرایط بسیار بهتری پیدا میکردیم، به نظر نمیرسد کسانی که چنین حرفهایی میزنند، اقتصاد خوانده باشند؛ زیرا کسانی که اقتصاد خواندهاند، به ارزش ارز حاصل از فروش نفت بسیار خوب واقفاند. اگر ارز کمتری باشد، خریدهای ما از خارج هم کمتر میشود و معلوم نیست داروهایی که در داخل ساخته نمیشوند، چگونه تأمین خواهند شد. برای اداره یک اقتصاد بدون درآمد نفت، پیشنیازهایی وجود دارد. کشورهای غربی عمدتا بر پایه تولید و نوآوری صنعتی و خدماتی، اداره شده و دارای اقتصاد پرقدرت هستند. تکنولوژی و علم، برای این کشورها ارزش افزوده ایجاد میکند و ترکیب این دو و نیروی کار، رشد اقتصادی را به ارمغان میآورد. گردشگری یکی دیگر از حوزههای درآمدی در جهان است؛ هرچند این بخش پس از شیوع کرونا با مشکلاتی جدی مواجه شده؛ اما نمیتوان در اثرگذاربودن آن در یک اقتصاد غیرنفتی شک کرد. بههرحال ایران نتوانسته سرانه تولید درخورتوجهی داشته باشد و در گردشگری نیز وضعیت بهتری ندارد. وضعیت اقتصادی کشورهای درگیر با کرونا در جهان، کاهش رشد را نشان میدهد و این مختص ایران نیست؛ اما همانطور که اشاره شد، در ایران به دلیل مشکلات ساختاری و تحریمها، با پدیدهای به نام تورم روبهرو هستیم. در شرایط تورمی قدرت خرید افراد روزبهروز پایینتر میآید و سبد خریدشان کوچکتر میشود.
اکنون مسئله مهم این است که تورم با درآمد افراد هماهنگ نبوده و همین مسئله میتواند راهی برای برخی از بنگاههای اقتصادی باشد تا با تولیدات ارزانقیمت خود، انحصار بازار را در دست بگیرند.
در اقتصادی که تورم معضل اصلی معیشت افراد باشد، مصرفکنندگان خواسته یا ناخواسته به سمت مصرف کالاها و خدمات ارزانقیمت کشیده میشوند. اگر بنگاههای اقتصادی در شرایط تورمی اجناس یا خدماتی باکیفیت را به دست مصرفکننده برسانند، این اقدام نهتنها مضر نبوده؛ بلکه میتواند پیامدهای مناسبی را برای اقتصاد و معیشت افراد به همراه داشته باشد؛ اما گاهی مواقع بنگاههایی به میان میآیند که با تولید کالاهای ارزان و نامرغوب انحصار بازار را در دست میگیرند و در این شرایط قطعا آسیبهایی را به مصرفکنندگان و کسبوکارهای دیگر وارد میکند. در این شرایط رقابت بنگاهها از بین میرود و بازار تحت فرمان عده کمی از تولیدکنندگان قرار میگیرد که تبعات منفی بسیاری را چه برای مصرفکننده و چه تولیدکنندگان دیگر به همراه خواهد داشت. تشکیل یک کمیته ویژه در دولت میتواند برای عبور از این شرایط اثرگذار باشد. مجموعهای از اقتصاددانان برجسته و مدیرانی که تجربه این شرایط را دارند، میتوانند در مدیریت شرایط کمکرسان باشند. درعینحال همفکری سران قوا برای تصمیمگیری در موضوعات کلان نیز نباید از نظر دور داشته شود.
شرق
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 ارزآوری ۲۵ میلیون دلاری محصولات کشاورزی برای کهگیلویه و بویراحمد
- 2 شرور سابقه دار در باشت دستگیر شد
- 3 خالی کردن حساب با پیامک جعلی ابلاغیه قضایی
- 4 کاهش ۱۵ درصدی ترددهای بیناستانی در جادههای کهگیلویه و بویراحمد
- 5 امحا ماینرهای کشف شده در کهگیلویه و بویراحمد
- 6 رئیس شورای شهر: ترافیک سنگین یاسوج چالش بزرگ پیش روی ماست
- 7 صدور حکم قاطع برای نانوایی متخلف گچسارانی در دام تعزیرات
- 8 خسارت زلزله دهدشت به ۱۰۰۰ واحد مسکونی
-
رئیس فرهنگ و ارشاد گچساران منصوب شد/ ابلاغ
-
مديرعامل شركت نفت گچساران: كتابخانههای شركت نفت گچساران بیش از 6 هزار نفر عضو دارد
-
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر شتاب و روند تکمیل پروژههای عمرانی و خدماتی شهر یاسوج تاکید کرد
-
استاندار: زیرساختهای گردشگری مذهبی توسعه مییابند
-
تذکر رئیسجمهور به منابر، رسانه ملی و نمازهای جمعه: از سخنان تفرقهافکنانه و اختلافبرانگیز بهشدت پرهیز شود
-
«وضعیت حساس کنونی» ؛ جنگ یا صلح؟!
-
«همایونفر» معاون اداره کل مسکن و شهرسازی استان شد/ ابلاغ
-
هتل ورزش یاسوج پس از سالها تکمیل میشود/ آگهی مناقصه
-
لاشه پهپاد هرمس بر دوش یک لر
-
مشکلات هفت کانون بازنشستگی استان بررسی شد/مهرجو: پیگیری لازم برای افتتاح شعبه بانک رفاه در برخی شهرستانها انجام خواهد شد/ پیگیری لازم برای افزایش سهمیه وام استان خواهد شد
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!