-
آینده جنگ اسرائیل با ایران چه خواهد شد؟
عباس عبدی -
«شافرج الله»
سیدمحمد مختاری -
ایران خانهی ماست؛ مسئولیت ایرانی بودن فراتر از هر تفاوتی
علیرضا تابش -
وقتی وفاداری استاندار به دولت قربانی روابط و رفاقتهای پشت پرده میشود»
یادداشت مخاطبان -
دفاع از ایران؛ به نام یا به ننگ!
فضلالله یاری -
جوابیهای به یک رسانه/ وقتی مدح بیمحتوا جای مطالبهگری رسانهای را میگیرد
حسن کریمی -
مرثیهای بر پروژههای نیمهتمام استان کهگیلویه و بویراحمد
بویار پارسه -
دیدهبان
هجیر تشکری -
عوارض شناسی تعطیلی خرد سیاسی در سطح میزان پیشرفت شهرستانهای چهارگانه
یاسین علویان سوق -
واقعیت مدیران 50 میلیاردتومانی و نقش «تاجگردون» در بحران مدیران اینستاگرامی!
اسلام ذوالقدرپور
سالخوردگی جمعیت عیب نیست !

یاایها الذین آمنو اتقو الله و قولو قولا سدیدا (احزاب، ۷۰)
افتونیوز _ ای کسانی که ایمان آوردهاید از خدا پروا دارید و سخنی درست و استوار بگویید. این روزها در مطبوعات و رسانههای تصویری و شبکههای اجتماعی غوغایی از قول برخی بهاصطلاح کارشناسان یا نمایندگان مجلس و... در رابطه با جمعیت با تیترهای موهوم و مجعول و با فاصلهای بعید از واقعیت به راه افتاده است که نسبتی با علم ندارد. غوغاگران به بهانه پیرشدن جمعیت هول و هراس در دل مردم و مسئولان میاندازند و هیهات از روزی که قرار باشد بر اساس این تحلیلهای غلط مبتنی بر گزارههای باطل، قانون تصویب کنند. به همین خاطر رسالت خود را در این دیدم که بهعنوان یک معلم جمعیتشناسی دانشگاه تهران و بهعنوان کسی که بیش از ۵۰ سال از عمر خود را مصروف جمعیتشناسی و جمعیتپژوهی کرده و کسی که دلش برای مُلک و ملت و دین میتپد، توضیحاتی روشنگر در این زمینه ارائه دهم. روند تغییر و تحولات جمعیتی، پویایی و پیچیدگیهایی دارد که باید براساس مبانی علمی و توسط جمعیتشناسان خبره ارزیابی و درباره آنها اظهارنظر شود. کشور ما به خاطر انبوه متولدان دهه ۶۰، اینک در مرحله پنجره جمعیتی قرار گرفته که نوسانات ساختار سنی از بارزترین ویژگیهای آن است. هنگامی که اواخر دهه ۱۳۸۰ موج دههشصتیها به نقطه اوج ازدواج و فرزندآوری (۲۰ تا ۳۵سالگی) رسید، میزان ازدواج حدودا دوبرابر شد و موالید هم سیر صعودی گرفت و به بیش از یکونیم میلیون تولد در سال افزایش یافت.
از اواسط دهه ۱۳۹۰دههشصتیها به رده سنی۳۰ تا ۴۵سالگی رسیدند و از نقطه اوج خارج شدند که علت اصلی کاهش ازدواج، موالید و به تبع آن میزان رشد سالانه جمعیت در سالهای اخیر است و این پدیدهای کاملا طبیعی است و مطلقا معنی بحران ندارد.
در سال ۱۴۳۰ دههشصتیها بهطور طبیعی به سنین سالخوردگی و ۶۵ سال به بالا خواهند رسید.
در این زمان ساختار سنی کشور سالخورده خواهد شد، نوسانات ساختار سنی فروکش خواهد کرد و به رشد ذاتی جمعیت خواهیم رسید. به عبارت بهتر انبوه متولدان دهه ۶۰ که هرم جمعیت کشور را دچار برآمدگی یا بیرونزدگی غیرطبیعی کردند، در مقطعی جمعیت نونهالان و خردسالان را بهطور غیرطبیعی بالا بردند و مشکلاتی خلق کردند و در مقطعی جمعیت کودکان و نوجوانان را بالا بردند و کمبودهای شدیدی بهویژه در حوزه آموزش به وجود آوردند و در مقطعی - که تاکنون هم ادامه دارد- جمعیت جوانان را افزایش دادند و کمبودهای شدیدی در حوزههای اشتغال، سرمایهگذاری، مسکن و رفاه و... خلق کردند، طبعا وقتی به سن سالخوردگی هم برسند، مشکلاتی به وجود میآورند و نهایتا از آن سن هم عبور میکنند و دوباره ساختار سنی جامعه طبیعی میشود (از شکل هرمی به شکل استوانهای و مطلوب تغییر مییابد).
نکته مهم اینجاست که راه اصلاح برآمدگی در هرم سنی این نیست که با هزار جور و جهد در افزایش زادوولد، برآمدگی غیرطبیعی دیگری در هرم سنی به وجود آوریم بلکه راه آن، ایجاد اشتغال پایدار، بالابردن سطح رفاه و شاخصهای تعالی و منزلت انسان و توانمندکردن جمعیت در آستانه سالخوردگی است.
فراموش نکنیم با افزایش ناگهانی رشد جمعیت، جمعیت سالخورده کاهش نمییابد بلکه به جمعیت نوزاد، نونهال، کودک و... اضافه میشود. چنانچه با برنامهریزی، ایجاد اشتغال، امنیت اقتصادی و روانی - و نه روشهای نابجا و ناکارآمد پرداخت پول- ازدواج تسهیل شود و با ارتقای سطح سلامت فرهنگی و روانی جامعه، ازدواجها «پایدار» شوند، در یکی، دو دهه آتی میانگین میزان باروری کموبیش در سطح جانشینی حفظ میشود و به هنگام سالخوردگی جمعیت - که امری گریزناپذیر است- در ورطه رشد منفی نخواهیم افتاد.
سالخوردگی جمعیت یک مفهوم آماری است، درحالیکه پیری جنبه بیولوژیک و فردی دارد. با هزار تأسف برخی جمعیتشناسینخواندههای مدعی، بهجای واژه «سالخوردگی» جمعیت، به غلط «پیری» جمعیت را به کار میبرند.
ما بههیچروی حق نداریم از سالخوردگی جمعیت هولوهراس بیافرینیم. همه ما، حتی جوانترین آدمها، در زمانی نهچندان دور به ۶۵سالگی میرسیم و طبق تعریف در زمره جمعیت سالخورده قرار میگیریم. آیا رواست ادبیاتی به کار بگیریم که انگار جمعیت سالخورده برای ملک و ملت حکم بار اضافه را دارند و خطرناکاند؛ آنهم در فرهنگی که این همه حرمت برای سالخوردگان و موی و ریش سپید قائل است؟
ژاپن هماکنون سالخوردهترین جمعیت دنیا را دارد و اتفاقا از جمله پیشرفتهترین کشورهای دنیاست. هیچوقت هم در رسانه و مجلس و دولتش اینچنین بلوا و هراسآفرینی و هوچیگری به راه نمیاندازند. توجه داشته باشید طبق آخرین آمار فقط شش درصد جمعیت ایران در سن سالخوردگی هستند، درحالیکه ۲۸ درصد جمعیت ژاپن در این سن قرار دارند. کشورهای قاره اروپا عموما بیش از ۷۰ سال است که جمعیت سالخورده دارند.
در نیمه دوم قرن ۲۱ میلادی همه کشورهای جهان (حتی قاره آفریقا) ساختار سنی سالخورده خواهند داشت و این اتفاقی کاملا طبیعی است که کسانی که از دانش جمعیتشناسی بیبهرهاند، از آن بهعنوان بحران (!) یاد میکنند. بزرگترین دانشمندان ما، بهترین پزشکان ما، بادانشترین استادان ما و اکثر مسئولان، سیاستمداران، مدیران، متفکران و علمای ما در سنین سالخوردگیاند و با انباشت دانش و تجربه به کشور و ملک و سرزمین و ملت خدمت میکنند. اصلا روا نیست بیجهت مردم و مسئولان را از پدیدهای تا بدینسان طبیعی بترسانیم.
به قول صائب تبریزی بزرگ:
گشایش از دم پیران بود جوانان را
به خاکبوس هدف تیر، بیکمان نرسد
محمد میرزایی
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 ارزآوری ۲۵ میلیون دلاری محصولات کشاورزی برای کهگیلویه و بویراحمد
- 2 شرور سابقه دار در باشت دستگیر شد
- 3 خالی کردن حساب با پیامک جعلی ابلاغیه قضایی
- 4 کاهش ۱۵ درصدی ترددهای بیناستانی در جادههای کهگیلویه و بویراحمد
- 5 امحا ماینرهای کشف شده در کهگیلویه و بویراحمد
- 6 رئیس شورای شهر: ترافیک سنگین یاسوج چالش بزرگ پیش روی ماست
- 7 صدور حکم قاطع برای نانوایی متخلف گچسارانی در دام تعزیرات
- 8 خسارت زلزله دهدشت به ۱۰۰۰ واحد مسکونی
-
نشست احزاب اصلاحطلب و اصولگرا با استاندار/ «وحدت» و «همبستگی ملی» فصل مشترک جریانهای سیاسی استان/ گزارش و عکس
-
رئیس فرهنگ و ارشاد گچساران منصوب شد/ ابلاغ
-
مديرعامل شركت نفت گچساران: كتابخانههای شركت نفت گچساران بیش از 6 هزار نفر عضو دارد
-
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر شتاب و روند تکمیل پروژههای عمرانی و خدماتی شهر یاسوج تاکید کرد
-
استاندار: زیرساختهای گردشگری مذهبی توسعه مییابند
-
تذکر رئیسجمهور به منابر، رسانه ملی و نمازهای جمعه: از سخنان تفرقهافکنانه و اختلافبرانگیز بهشدت پرهیز شود
-
«وضعیت حساس کنونی» ؛ جنگ یا صلح؟!
-
«همایونفر» معاون اداره کل مسکن و شهرسازی استان شد/ ابلاغ
-
هتل ورزش یاسوج پس از سالها تکمیل میشود/ آگهی مناقصه
-
لاشه پهپاد هرمس بر دوش یک لر
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!