-
آینده جنگ اسرائیل با ایران چه خواهد شد؟
عباس عبدی -
«شافرج الله»
سیدمحمد مختاری -
ایران خانهی ماست؛ مسئولیت ایرانی بودن فراتر از هر تفاوتی
علیرضا تابش -
وقتی وفاداری استاندار به دولت قربانی روابط و رفاقتهای پشت پرده میشود»
یادداشت مخاطبان -
دفاع از ایران؛ به نام یا به ننگ!
فضلالله یاری -
جوابیهای به یک رسانه/ وقتی مدح بیمحتوا جای مطالبهگری رسانهای را میگیرد
حسن کریمی -
مرثیهای بر پروژههای نیمهتمام استان کهگیلویه و بویراحمد
بویار پارسه -
دیدهبان
هجیر تشکری -
عوارض شناسی تعطیلی خرد سیاسی در سطح میزان پیشرفت شهرستانهای چهارگانه
یاسین علویان سوق -
واقعیت مدیران 50 میلیاردتومانی و نقش «تاجگردون» در بحران مدیران اینستاگرامی!
اسلام ذوالقدرپور
قانون، متهم ردیف اول یا دوم در قتلهای ناموسی

افتونیوز _ کشته شدن رومینا، کودکی ۱۳ ساله، به دست پدرش، بار دیگر داستان همه زنانی که به بهانه حیثیت و آبرو کشته شده و میشوند را به ما یادآوری کرد؛ خشونتی دیگر علیه زنان. او که به لحاظ سنی کودک محسوب میشد، بنا به لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان، فراری دادنش از خانه نیز جرم بود. مردسالاری، قربانیهای زیادی دارد و هر روز هر زنی با حداقل یک وجه از آن رو به رو میشود؛ خشونتهای پنهان و آشکار، آزارهای جنسی و کلامی، استثمار نیروی کار زنان، کودکهمسری، کودکمادری، ولایت پدر و جد پدری و اجازه همسر، تنها شکلهای بیشتر شناختهشده از نتایج مردسالاری است.
هرچند نظام حقوقی، برخواسته از جامعه است و فرهنگ عمومی و باورهای مردم، تاثیر فراوانی در نگرش قانونگذار دارند، اما قانون نیز نقش بهسزایی در تعیین انگیزههای فردی افراد و تصمیمات آنها خواهد گذاشت. نظامهای حقوقی با حمایتهای بهجا و شاید در مواردی تبعیضهای مثبت به نفع اقشار طرد شده، میتوانند مانع آسیب به آنها شوند. در واقع، قوانین پیشرو در ساحت قانونی یک کشور، خود سبب شکلگیری فرهنگها در بستر جامعه خواهند شد.
هر نظام حقوقی، موظف است که نسب خود را با هر یک از اشکال خشونت علیه زنان ترسیم و با نظام کیفری از تعدی به حقوق زنان در وهله اول پیشگیری کند و سپس در صورت تجاوز به حقوق افراد، مجازاتهای متناسب را اعمال کند. در اصل بیست و دوم قانون اساسی جهوری اسلامی، صراحتا گفته میشود: «حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند». منظور از اشخاص، اعم از مرد و زن است، اما با مطالعه قوانین عادی همه چیز تغییر میکند و قانون مکررا حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل زنان را از شمول اصل خارج کردهاست. در نتیجه، با نظر به نحوه ترسیم نهاد خانواده در قوانین، میتوان زن را ملکی تصور کرد که پیش از ازدواج، پدر و پس از ازدواج، زوج مالک آن است. با چنین ترسیمی شاید خیلی تعجب نکنیم اگر فردا پدر رومینا آزاد شود و دیگر حتی اسمی از مردی که احتمالا با روایتی عاشقانه رومینا را مورد آزار قرار داده است، نشنویم و این پرونده نیز مختومه اعلام شود.
در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲ در مواد ۳۰۲ و ۳۰۳، عملا صرف اعتقاد مرتکب مبنی بر مجرم بودن مقتول را علت سقوط مجازات اولیه قتل عمد، یعنی قصاص، میداند. همچنین قصاص، به عنوان مجازات قتل عمد نسبت به پدر و اجداد پدری مجنی علیه منتفی است. صرف نظر از موافقت یا مخالفت با اساس حکم قصاص، این تفاوت در مجازاتها خود نوعی تشویق به ارتکاب قتلهای ناموسی خواهد بود. قوانینی که قتلهایی که قاتل پدر و جد پدری است یا صرف تصور قاتل مبنی بر مهدورالدم بودن مقتول مجازات قتل را از قصاص به حبس نهایتا تا ده سال تقلیل میدهد، مشوقهای اصلی در قتلهای این چنینی هستند.
رومینا و هزاران زنی که توسط پدر یا مردان خانواده خود کشته میشوند، قربانی بازتولید فرهنگ مردسالاری و پدرسالاری توسط ساختارهای حقوقی ضد زن نیز هستند. قربانی ساختار قانونگذاری که بیش از ۱۰ سال است لایحه حمایت از اطفال و نوجوانانش در پیچ و خمهای مجلس و شورای نگهبان در رفت و آمد است. اصلاحیههای متعدد، عملا غرض اولیه از شکلگیری لایحه را نقض کرده و سرنوشت همین نیمبند حمایت نیز معلوم نیست. عدالت کیفری اقتضا میکرد که قانونگذار، مجازاتهای متناسب با جرم ارتکابی در قتلهای ناموسی را تدوین میکرد و با در نظر گرفتن حمایتهای قانونی برای زنانی که در خانه و یا بیرون از خانه مورد آزار قرار میگیرند، مانع از تکرار این دست وقایع خشونت بار میشد.
اگر رومینا امروز زنده میماند و قائله تنها با ضرب و شتم او خاتمه مییافت، آیا نظام حقوقی ما راهکار و ضابطهای برای جلوگیری از تکرار واقعه داشت؟ اگر امروز زنان در خانه پدر یا همسر خود احساس خطر جانی کنند، راهی برای جلوگیری از خشونتهای خانگی و اینچنین اتفاقات پیشبینی کرده ایم؟
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 ارزآوری ۲۵ میلیون دلاری محصولات کشاورزی برای کهگیلویه و بویراحمد
- 2 شرور سابقه دار در باشت دستگیر شد
- 3 خالی کردن حساب با پیامک جعلی ابلاغیه قضایی
- 4 کاهش ۱۵ درصدی ترددهای بیناستانی در جادههای کهگیلویه و بویراحمد
- 5 امحا ماینرهای کشف شده در کهگیلویه و بویراحمد
- 6 رئیس شورای شهر: ترافیک سنگین یاسوج چالش بزرگ پیش روی ماست
- 7 صدور حکم قاطع برای نانوایی متخلف گچسارانی در دام تعزیرات
- 8 خسارت زلزله دهدشت به ۱۰۰۰ واحد مسکونی
-
نشست احزاب اصلاحطلب و اصولگرا با استاندار/ «وحدت» و «همبستگی ملی» فصل مشترک جریانهای سیاسی استان/ گزارش و عکس
-
رئیس فرهنگ و ارشاد گچساران منصوب شد/ ابلاغ
-
مديرعامل شركت نفت گچساران: كتابخانههای شركت نفت گچساران بیش از 6 هزار نفر عضو دارد
-
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر شتاب و روند تکمیل پروژههای عمرانی و خدماتی شهر یاسوج تاکید کرد
-
استاندار: زیرساختهای گردشگری مذهبی توسعه مییابند
-
تذکر رئیسجمهور به منابر، رسانه ملی و نمازهای جمعه: از سخنان تفرقهافکنانه و اختلافبرانگیز بهشدت پرهیز شود
-
«وضعیت حساس کنونی» ؛ جنگ یا صلح؟!
-
«همایونفر» معاون اداره کل مسکن و شهرسازی استان شد/ ابلاغ
-
هتل ورزش یاسوج پس از سالها تکمیل میشود/ آگهی مناقصه
-
لاشه پهپاد هرمس بر دوش یک لر
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!