-
«قلندرِ مستطیل سبز»
محمد زرین -
«قلندرِ مستطیل سبز»
محمد زرین -
تمجید بزرگان فوتبال یاسوج از بزرگمرد تاریخ فوتبال استان
یادداشت مخاطبان -
مردمآزاری با چند عدد قرص
پیام واحد -
اسطوره اخلاق فوتبال را دریبل کرد
سعید بخشوده -
تیمی که نیدرخشه استقلال دهدشته؛ قلندر خاموش شد، حماسه به ابدیت پیوست
بهنام عکاشه -
زاگرس، ستونفقرات ایران را نشکنید
وحید سیدیپور -
آموزش و پرورش وزیر دانا میخواهد نه سرباز رادان!!
علیرضا کفایی -
در سوگ قاضی تنها؛ سیدعیسی حسنی
علی ضامنی پور -
تحلیلی از عملکرد و سیاست های تاجگردون در بستر پلتفرم های مجازی
یعقوب درویشیان
سفلی هراسی

سفلی هراسی که از ترکیب دو واژه سفلی که در لغت نامه معین با عنوان پایین تعبیر شده است و اشاره دارد به تقسیم بندی ای که در اوایل قرن حاضر در بویراحمد شکل گرفت و بویراحمد به سه قسمت علیا ، سفلی و بویراحمد گرمسیر تقسیم شد. هراسی (فوبیا) کلمه یونانی که به معنای ترس است. فوبیا(phobia)در زبان انگلیسی برای ساختن اسامی با مفهوم" ترس از .." یا "نفرت از .." به کار می رود. سفلی هراسی مفهومی آکادمیک و دریافته از آنچه در تحلیل های روزمره ای که برخی عامدانه و عده ای جاهلانه در بین مردم بویراحمد در تشدید احساس تنفر نسبت به منطقه ای یا قومی انجام می دهند ، است.سفلی هراسی اصطلاحیست که عده ای عامدانه و مغرضانه در جهت ایجاد تنفر قومی و منطقه ای باب کرده اند.سوالی که اینجا مطرح می شود این است که آیا سفلی هراسی واقعا موضوعیت تاریخی و جامعه شناختی دارد؟
بویراحمد یکپارچه و مقتدری که کریم خان بهادر السلطنه ایجاد کرده بعد از مرگش به علت متعدد شدن مراکز قدرت و اختلافات به وجود آمده باعث گشت که بویراحمد در دهه های بعد از آن به سه قسمت بویراحمد گرمسیر،بویراحمد سفلی و بویراحمد علیا تقسیم شود.که این خود در contextیا زمینه بویراحمد پیشا مدرن با توجه به ساختار اقتصادی و بستر جامعه شناختی اش طبیعی بود.
زیر ساختار یا اقتصاد بویراحمد پیشا مدرن مبتنی بر کشاورزی سنتی و دامداری بود که گاها به نام اقتصاد شبانی هم نامیده می شود.زمین مناسب و سرحدات کافی اهمیت زیادی در در این نوع اقتصاد داشت و همین خود باعث ایجاد تنش میان ایلات و عشایر میگشت که گاهی به درگیری های خونین منجر میشد . این درگیری ها از نظر جامعه شناختی و روانشاختی می توانست منجر به حس انتقام جویی ، تنفر و غارت هم دیگر شود که می شد و کاملا در محیط سنتی و زمینه آن قابل پیش بینی بود.
تقسیم بویراحمد به سه قسمت گاها منجر به درگیری های بین آنها میشد که البته بویراحمد گرمسیر به علت دور بودن ، وسعت و جمعیت کمتر ،حاشیه ای تر بود .علی رغم تقابلاتی که بین سفلی و علیا در اوایل تقسیم بندی شکل گرفت آنها تعاملات فراوان تری داشتند از جمله همکاری در درگیری های تنگ تامرادی،سرکوب شیخ خزعل ،جنگ سمیرم و جنگ گجستان و.. فارغ از هرگونه ارزش گذاری و تحلیل جامعه شناختی، این جنگ ها نمونه های از تعاملات و همکاری های سفلی و علیا بوده است و اینها نشان میدهد در تاریخ بویراحمد بیش از آنچه سفلی و علیا در تقابل باشند در حال تعامل با هم بودند.
از نظر جامعه شناختی ایل بزرگ بویراحمد دارای ریشه های نژادی گاها مشترک و فرهنگ(اسطوره ها،زبان،رسم ها و رسومات) مشترک و اشتراکات فراوان دیگر هست و اختلافات بسیار جزئی بوده و تنها مربوط به مکان های مختلف جغرافیایی بوده است. اصلاحات ارضی باعث کم شدن قدرت اقتصادی زمین داران بزرگ و ایجاد درگیری های بین ایل بویراحمد و حکومت پهلوی دوم شد. آن درگیری باعث اعطای فرمانداری کل و تاسیس استان ک.ب با مرکزیت یاسوج شد. پس از آن و البته دهه های بعد از آن بود که مهاجرت ها به شهر یاسوج شدت یافت و به تعبیر آنتونی گیدنز سبب از جا کندگی شدند.شهر یاسوج محل گرد هم آمدن ایل بزرگ بویراحمد و مردمان دیگر مناطق بود که باعث ایجاد کنش ها و تعاملات در سطحی بالا بود.از نظر جامعه شناختی کسانی که از مکانی به مکان دیگر مهاجرت می کنند سالها زمان می برد تا با مردم بومی آن منطقه سازگاری پیدا کنند ولی چون مردم بویراحمد علیا و سفلی هم از نظر تاریخی و هم جامعه شناختی اشتراکات فراوانی داشتند خیلی زود قابلیت هضم شدن در هم را داشتند و دارند.البته دلایلی چند باعث شد که عده ای بر اختلافات و دیگری هراسی دامن بزنند.
مهم ترین و اصلی ترین دلیلِ دیگری(سفلی) هراسی در دوران جدید تصاحب مناصب جدید قدرت و منفعت های اقتصادی حاصل از آن می باشد و برای حصول به این هدف به اختلافات در زمان مناسب دامن می زنند و مردم را از هم می ترسانند.دیگریِ ای که وقتی با من است نرمال وقتی مطالبه گر میشود عامل آنومی یا نابهنجاری میشود. سیاست های ماکیاولیستی و ارائه چهره ترسناک از دیگریِ سیاست ،ناسیاسیونی قوم گرا که امروز مسیر توسعه بویراحمد بزرگ را با ناهمنوایی و ناسازگاری مختل کرده اند همه برای تصاحب قدرت به این اختلافات دامن می زنند.
تعبیر پرویز پیران جامعه شناس،مهاجران برای کار بهتر و نان بیشتر مهاجرت می کنند پس مهاجرت گریز ناپذیر و تصمیمی معقولانه هست .مهاجران به طور کلی از وضعیت اقتصادی خوبی برخودار نیستند و اغلب در حاشیه شهرها زندگی می کنند که دارای مشاغل رده پایین و موقتی هستند.حاشیه شهرها بنا دلایلی فراوان دارای امکانات بسیار پایین آموزشی ،بهداشتی و نرخ بسیار بالای بیکاری هست و همین خود باعث ایجاد بحران های اجتماعی فراوانی از قبیل نزاع خیابانی ،اعتیاد و بحران های دیگر می شود.که البته خود حاصل سیاست غلط سیاسی و اقتصادی و توزیع ناعادلانه امکانات می باشد .در شهر یاسوج از آنجایی که اغلب مهاجران از بویراحمد سفلی هستند و در حاشیه نامناسب شهر سکنی گزیده اند و امکانات شهری هم ناعادلانه توزیع شده اند باعث شده عده ای مردم را از دیگری بترسانند و سفلی هراسی را تئوریزه کنند.
ایل بویراحمد از بعد تاریخی ،تاریخی مشترک و از بعد جامعه شناختی اشتراکات فراوان و در زیست بوم مشترکی هم زیست می کنند. در هم تنیده و وابسته اند اختلافات بسیار جزئی، گذرا ،موقتی و تاریخی بوده اند.
(مطلب منتشر شده نظر نویسنده است و انتشار آن در سایت افتونیوز به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نمیباشد)
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 کشف لاشه "کَل" و ۵ گونه پرنده از منزل شکارچی "پادنا"
- 2 احیای مجموعه ورزشی کارگران یاسوج/+تصاویر
- 3 با افت منابع آبی کهگیلویه و بویراحمد تابستان سختی پیشرو است
- 4 ۲۶ هزار معلول تحت پوشش بهزیستی کهگیلویه بویراحمد
- 5 خانواده ۹ نفره گرفتار در ارتفاعات چاروسا کهگیلویه نجات یافتند
- 6 فرماندار گچساران : ۴۰۰ طرح اشتغالزایی در گچساران اجرا میشود
- 7 ۱۷ میلیارد ریال اعتبار در ورزش زورخانه ای کهگیلویه وبویراحمد هزینه شده است
- 8 ۲۳ درصد از نوآموزان کهگیلویه و بویراحمد تاکنون مراجعه نکردند
-
سرپرست مدیریت فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج منصوب شد
-
مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج تغییر کرد+ عکس و سوابق
-
انتقاد شجاعپوریان از تشریفات بیجا در مراسمهای عزا/ آیینهایی که تسلیبخش نیست
-
نوستالوژی فوتبال دهدشت در دهه 60
-
دلنوشته رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی استان در سوگ زنده یاد «قلندر سخن سنج»/ زمین سبز دیگر جای خالی تو را حس میکند
-
«قلندری» که سخن میسنجید
-
واگذاری معادن کهگیلویه و بویراحمد با شرط فرآوری
-
قیمت جدید شن و ماسه در کهگیلویه و بویراحمد اعلام شد
-
هزینه ماهانه ۴۰۰میلیارد تومانی تأمین اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد
-
۱۸۷۷ میلیارد تومان از اعتبارات سال گذشته کهگیلویه و بویراحمد هنوز جذب نشده است
نظرات ارسالی 3 نظر
سفلی نشین دیگر بالا نشین شده و بسیارند سفلی یی های عزیزی که در راس مدیریت های کشوری اند
پاسخدرود خوب گفته سفلی وعلیا از یک تبارند هرکدام بر اریکه قدرت بروند به سفلی وعلیا خدمت می کنند
پاسخچیزی که حاکمیت کنونی میخواهد تفرقه بین اقوام و همبستگان لر میباشد و این به صورتهای مختلف نشر پیدا کرده و این چیزی که اکنون در سطح جامعه جاریست چیزی نیست جز نتیجه سیاستهای تفرقه افکن ترس محور حاکمیت از قوم لر
پاسخ