-
آینده جنگ اسرائیل با ایران چه خواهد شد؟
عباس عبدی -
«شافرج الله»
سیدمحمد مختاری -
ایران خانهی ماست؛ مسئولیت ایرانی بودن فراتر از هر تفاوتی
علیرضا تابش -
وقتی وفاداری استاندار به دولت قربانی روابط و رفاقتهای پشت پرده میشود»
یادداشت مخاطبان -
دفاع از ایران؛ به نام یا به ننگ!
فضلالله یاری -
جوابیهای به یک رسانه/ وقتی مدح بیمحتوا جای مطالبهگری رسانهای را میگیرد
حسن کریمی -
مرثیهای بر پروژههای نیمهتمام استان کهگیلویه و بویراحمد
بویار پارسه -
دیدهبان
هجیر تشکری -
عوارض شناسی تعطیلی خرد سیاسی در سطح میزان پیشرفت شهرستانهای چهارگانه
یاسین علویان سوق -
واقعیت مدیران 50 میلیاردتومانی و نقش «تاجگردون» در بحران مدیران اینستاگرامی!
اسلام ذوالقدرپور
چاپلوسی فاخرانه

عصر غزنوی در ادبیات پارسی به لحاظ رونق شعر مدحی و درباری نقطه عطفی به شمار می رود.
از دل مداحی و ثنایی گویی شاعران عصر غزنوی و قبل و بعد از آن کتب و اشعار ماندگاری در تاریخ ادبیات فارسی خلق شد که بسیاری از این آثار هنوز واجد ارزش و اعتبارند.
مدح و چاپلوسی اما مختص به ادبیات و آن دوره تاریخی تنها نیست و قبل و بعد از آن نیز بخش اصلی حیات و مناسبات دربار و سایر ساحات زیست جهان ایرانی بوده است.
تحلیل و برداشت نسبت به عوامل شکل گیری و تقویت این رفتار در سطح جامعه متفاوت است. طیفی از جمال زاده تا مصطفی ملکیان ذات گرایانه به موضوع می نگرنند و مدح و مجیزگویی را بخشی از خلقیات ایرانی ها می دانند اما گروه دیگر نگاهی تاریخی به موضوع دارند و معتقدند ساخت و مناسبات قدرت عامل شکل گیری و در ادامه تشدید این پدیده هستند که نگارنده نیز قائل به نگاه دوم است.
با رشد و گسترش تکنولوژی و ظهور پدیده های مدرن تملق و چاپلوسی این پدیده ها را به استخدام گرفته است و شبکه های اجتماعی و رسانه های مدرن به مثابه ابزار انتقال و بیان چاپلوسی مورد استفاده قرار می گیرند .
کوچکترین اتفاق یا جابجایی و ارتقاء بویژه در حوزه مسئولیت های استانی و کشوری موجی از این ثناگویی های مدرن را در پی دارد.
سایت های محلی، اینستاگرام، استوری و وضعیت های واتس آپ به مکان یک مسابقه بزرگ تملق گویی برای تقرب تبدیل شده اند.
در این موارد شاید با یک "نامه درخواست کار" بهتر بتوان مقصود و نیت را بیان کرد اما عمد بزرگی در پشت نوشته هاست تا با ژستی اخلاقی متفاوت بودن و عالم بودن جلوه داده شود و بعد هم به هدف مورد نظر نزدیک شد. گاهی نثر نوشته ها آنچنان پیچیده است که جمله بندی ها واضح نیست ولی کاملا مشخص است در پشت نوشته ها "مقصود" چیزی جز همان مدح و ستایش و التماس برای دیده شدن چیز دیگری نیست و نوشته ها تاییدی است بر توخالی و بی مایه بودن این ثناگویان.
علاوه بر شبکه های اجتماعی ، رسانه های استان نیز وضعیت مشابهی دارند و اکثرا به عنوان روابط عمومی صاحب منصبان ایفای نقش می کنند. چنین ایراد و آسیبی متوجه پدیده "رسانه" در کل جهان است ولی در کشورهای پیشرفته این مدل رفتارها با حرفه ای گری همراه است در حالی که در رسانه های فعال در کهگیلویه و بویراحمد از حرفه ای گری و مخفی کاری خبری نیست و تملق و چخان لخت و عریان ارایه می شود.
ایراد و اشکال ابتدایی بر تبریک و ابراز خوشحالی و حتی بیان کلمات انتزاعی چون افتخار و "توفیق نصیب" شدن از بابت یک اتفاق مدیریتی وارد نیست بلکه ایراد به مغلق گویی و سعی در متفاوت نشان دادن بر می گردد.
برخی از مداحان و ثناگویان با وجود ادعای مشی و نگاه انتقادی نیش انتقاد و بدتر از آن فحاشی شان با قائم شدن در پشت کلمات و نام ها تنها به سمت کسانی نشانه گرفته می شود که برکنار از قدرت و کوچکترین انتفاع هستند. بالعکس آنها هرگز جرات و میل نزدیک شدن انتقادی به صاحبان قدرت و ثروت را ندارند.
هر جا پای غارت اقتصادی و صندلی ریاست در میان باشد مجیزگویی فاخرانه و ادیبانه با وام گرفتن از ادبیات غرب و شرق ، شعر، تاریخ و فلسفه پست مدرن با همان مغلق گویی و پیچیدگی ترجمه ای و کپی برداری شده دست به کار می شود تا یکی را به بهانه ارتقاء اداری،یکی را به بهانه بیماری،یکی را به بهانه روز تولد و ... مورد لطف کلمات ثقیل و سنگین اما مبتذل و تهوع آور قرار دهند.
از اصلی ترین عوامل شیوع این وضع آشفته و عبور از همه مرزهای چاپلوسی و تملق را باید در وضعیت بحران زده سیاسی و اقتصادی کشور جست. بیکاری و حرص و ولع به بنگاه های اقتصادی که در این دولت شدت گرفت نیز مزید بر علت شده است .
در پایان نتیجه ای که از این مطلب می توان گرفت آن است که تداوم این سطح از تملق و چاپلوسی در سطح نخبگی جامعه سبب فراگیری و رسمیت بخشیدن به این رفتارها و امحاء تمام مرزهای تعریف شده ی قبلی اخلاق و بازگشت به روابط عمودی مرید و مرادی و ارباب -رعیتی در تاریخ این سرزمین خواهد شد.
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 ارزآوری ۲۵ میلیون دلاری محصولات کشاورزی برای کهگیلویه و بویراحمد
- 2 شرور سابقه دار در باشت دستگیر شد
- 3 خالی کردن حساب با پیامک جعلی ابلاغیه قضایی
- 4 کاهش ۱۵ درصدی ترددهای بیناستانی در جادههای کهگیلویه و بویراحمد
- 5 امحا ماینرهای کشف شده در کهگیلویه و بویراحمد
- 6 رئیس شورای شهر: ترافیک سنگین یاسوج چالش بزرگ پیش روی ماست
- 7 صدور حکم قاطع برای نانوایی متخلف گچسارانی در دام تعزیرات
- 8 خسارت زلزله دهدشت به ۱۰۰۰ واحد مسکونی
-
به دستور استاندار آبگیری آزمایشی فاز اول آبرسانی ۴شهر انجام خواهد شد/ موحد: ۸۰۰میلیارد ریال از محل اعتبارات در اختیار نماینده برای پروژه ۴شهر قرار داده شد
-
نشست احزاب اصلاحطلب و اصولگرا با استاندار/ «وحدت» و «همبستگی ملی» فصل مشترک جریانهای سیاسی استان/ گزارش و عکس
-
رئیس فرهنگ و ارشاد گچساران منصوب شد/ ابلاغ
-
مديرعامل شركت نفت گچساران: كتابخانههای شركت نفت گچساران بیش از 6 هزار نفر عضو دارد
-
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر شتاب و روند تکمیل پروژههای عمرانی و خدماتی شهر یاسوج تاکید کرد
-
استاندار: زیرساختهای گردشگری مذهبی توسعه مییابند
-
تذکر رئیسجمهور به منابر، رسانه ملی و نمازهای جمعه: از سخنان تفرقهافکنانه و اختلافبرانگیز بهشدت پرهیز شود
-
«وضعیت حساس کنونی» ؛ جنگ یا صلح؟!
-
«همایونفر» معاون اداره کل مسکن و شهرسازی استان شد/ ابلاغ
-
هتل ورزش یاسوج پس از سالها تکمیل میشود/ آگهی مناقصه
نظرات ارسالی 1 نظر
عالی بود. یه عده که خود را دکتر مینامند و برخی که خود را اندیشمند چپ و برخی که فعال فرهنگی و حقوقی و اجتماعی و .... دقیقا با نوشتن مطلبهای چاپلوسانه و تعریف از غریبپور و سیدباقر و دلاویز و سیدکامل و موحد و ... مرزهای بیشرفی را جابجا کردند. دمت گرم محسن خان خرامین که دقیقا میدونی کجا را بزنی.
پاسخ