-
آینده جنگ اسرائیل با ایران چه خواهد شد؟
عباس عبدی -
«شافرج الله»
سیدمحمد مختاری -
ایران خانهی ماست؛ مسئولیت ایرانی بودن فراتر از هر تفاوتی
علیرضا تابش -
وقتی وفاداری استاندار به دولت قربانی روابط و رفاقتهای پشت پرده میشود»
یادداشت مخاطبان -
دفاع از ایران؛ به نام یا به ننگ!
فضلالله یاری -
جوابیهای به یک رسانه/ وقتی مدح بیمحتوا جای مطالبهگری رسانهای را میگیرد
حسن کریمی -
مرثیهای بر پروژههای نیمهتمام استان کهگیلویه و بویراحمد
بویار پارسه -
دیدهبان
هجیر تشکری -
عوارض شناسی تعطیلی خرد سیاسی در سطح میزان پیشرفت شهرستانهای چهارگانه
یاسین علویان سوق -
واقعیت مدیران 50 میلیاردتومانی و نقش «تاجگردون» در بحران مدیران اینستاگرامی!
اسلام ذوالقدرپور
انجمنهای ادبی در کشور چه هدفی را دنبال میکنند؟ / گعدههای چای و شعر و قصه

این روزها هر گوشهای یک انجمن ادبی برپا میشود و عدهای به این بهانه دور هم جمع میشوند و شعر و داستان میخوانند. دیروز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه کانون ادبی بنیاد فردوسی در خانه شعر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گشایش مییابد. شکی نیست که برگزاری انجمنهای ادبی به زنده ماندن ادبیات در کشور ، آن هم در شرایطی که کتابخوانی هر روز بیشتر از روز قبل مورد بیمهری مردم قرار میگیرد، کمک میکند. اما این سوال مطرح میشود که این انجمنها فقط دورهمی چند شاعر و نویسنده هستند یا هدف بزرگتری را دنبال میکنند؟
اشباعشدگی از کانونهای ادبی
عبدالجبار کاکائی، نویسنده، شاعر و زبانشناس ایرانی درباره خبر گشایش یک کانون ادبی در خانه شعر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به «ابتکار» میگوید: اگر شهرداری میخواهد کار خوبی برای اهالی قلم انجام دهد، بهتر است به جای گشایش یک انجمن، از یک اتحادیه و انجمن صنفی ادبی حمایت کند، انجمنی که امور معیشتی و بحث رفاه اهالی فرهنگ و ادب و اهالی قلم را پوشش دهد، چون به نسبت اهالی هنر، اهالی فرهنگ و اهالی قلم از لحاظ مشکلات معیشتی در مضیقه قرار دارند. اهالی قلم، نیاز به حمایت از سوی انجمنی دارند که از حقوق معنوی و مادی آنها حراست و حمایت کند. او ادامه میدهد: به نظر من خود شعرا و نویسندگان میتوانند دور هم جمع شوند. اگر در یک مکان عمومی نشد، در منازلشان این انجمنها را برپا میکنند. امروز هم که به وفور شاهد کارگاههای ادبی هستیم که تقریبا میشود گفت کار همان انجمنهای ادبی سابق را انجام میدهند اما با یک روش متفاوت. در گذشته تعداد زیادی از مفاخر دور هم جمع میشدند و جریانی را هدایت میکردند. معمولا هم مجلهای داشتند که نتایج این جلسات را منتقل میکرد. اما امروز همان انجمنها تبدیل به کارگاههایی شده که در آنها یک نفر آموزش میدهد و بقیه شرکتکنندگان همه مبتدی هستند.
اتحادیه صنفی مغفول مانده
کاکائی درباره انجمنهای شخصی و رسمی میگوید: انجمنهای شخصی در منازل هست، انجمنهای رسمیای هم وجود دارد که یا تحت حمایت نظام فرهنگی کشور هستند یا دولت و ادارات ارشاد از آنها پشتیبانی میکنند، مثل انجمنهایی که در استانها برگزار میشوند. به نظرم ما از لحاظ انجمنهای ادبی دچار اشباعشدگی هستیم اما چیزی که امروز مغفول مانده، بحث اتحادیه صنفی است، نهادی که بتواند از همه اهالی قلم حمایت مالی کند و بدون اینکه توقعی داشته باشد همه آنها را تحت پوشش قرار دهد و به آنها خدمترسانی کند. به نظر میرسد که امروز فقدان این بخش خیلی به چشم میخورد. این شاعر انجمنهای ادبی را در صورتی موثر میداند که مرجع بشوند و در ادامه میافزاید: بناست که این چند انجمن، مرجع بشوند. اگر انجمنی مرجع شود تاثیرش بر جامعه مشهود خواهد بود ولی ایجاد مرجعیت ادبی در شرایط فعلی بسیار سخت است. اغلب افرادی که چهرههای شاخصی در عرصه ادبیات هستند، از لحاظ فکری یا سلیقهای با هم اختلاف نظر دارند. بنابراین خیلی کم پیشآمده که انجمنی مرجع شود. ما انجمن شاعران ایران را داریم، بنیاد ادبیات داستانی وزارت ارشاد را داریم، دهها انجمن برگزار میشود ولی هیچ کدام از آنها نتوانسته همه جریانهای ادبی را پوشش بدهد و در واقع مورد توجه و حمایت همه اهالی ادبیات قرار بگیرد. اتفاق مهمی نمیافتد مگر اینکه بتوانیم همه سلیقههای ادبی موجود را تحت یک مرجعیت ادبی قدرتمند جمع کنیم. آن وقت میشود گفت یک انجمن ادبی مهم و بزرگ ایجاد شده ولی در شرایط فعلی انجمنها کار خاصی انجام نمیدهند. اصل این است که یک اتحادیه صنفی شکل بگیرد، انجمن به اندازه کافی داریم.
دنبال این نباشیم که از کانون ادبی جایزه نوبل بیرون بیاید!
محمد حسینی، که در کارنامه ادبیاش ویراستاری، روزنامهنگاری و برگزاری جلسات متعدد ادبی دیده میشود، برگزاری کانونهای ادبی به هر شکلی را اتفاق فرخندهای تلقی میکند. او در اینباره به «ابتکار» میگوید: وقتی بحث کانون ادبی پیش میآید باید مورد به مورد بررسی کنیم و ببینیم خاستگاه آن انجمن یا کانون چه بوده، حامی مالیاش چه کسی است؟ و از کجا تامین میشود و ... تا وقتی این اطلاعات نباشد، نمی شود راجع به آنها خیلی روشن و دقیق حرف زد، اما چه اتفاقی میتواند از این مبارکتر باشد که انسانها بنشینند کنار هم، شعر و داستان بخوانند و راجع به ادبیات و فرهنگ حرف بزنند. فکر میکنم همین یک اتفاق فرخنده است. او خاطر نشان میکند: ما نباید دنبال این باشیم که از کانونهای ادبی ما جایزه ما جایزه نوبل بیرون بیاید. همین که این آدمها با هم جمع میشوند و به بهانه مسائل فرهنگی با هم دیدار میکنند، از حال هم باخبر میشوند، شعر و داستانشان را برای هم میخوانند و درباره ادبیات و فرهنگ حرف میزنند، این خودش محصول است! بنا نیست ما از این محصول به محصول دیگری برسیم. همین اتفاق، فرخنده است. من راجع به هیچ کانون ادبی خاصی حرف نمیزنم چون جاهایی را میشناسم که بودجههای عظیم دولتی را میگیرند و متاسفانه آن را صرف هیچ میکنند، اصلا هم پاسخگو نیستند و یادشان میرود که باید به مردم پاسخگو باشند، چون مالیات مردم، پول و درآمد کشور را هزینه میکنند. من راجع به جای خاصی حرف نمیزنم اما اینکه افراد دور هم جمع بشوند و راجع به ادبیات و فرهنگ حرف بزنند، اتفاق شریفی است.
منبع: ابتکار
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 ارزآوری ۲۵ میلیون دلاری محصولات کشاورزی برای کهگیلویه و بویراحمد
- 2 شرور سابقه دار در باشت دستگیر شد
- 3 خالی کردن حساب با پیامک جعلی ابلاغیه قضایی
- 4 کاهش ۱۵ درصدی ترددهای بیناستانی در جادههای کهگیلویه و بویراحمد
- 5 امحا ماینرهای کشف شده در کهگیلویه و بویراحمد
- 6 رئیس شورای شهر: ترافیک سنگین یاسوج چالش بزرگ پیش روی ماست
- 7 صدور حکم قاطع برای نانوایی متخلف گچسارانی در دام تعزیرات
- 8 خسارت زلزله دهدشت به ۱۰۰۰ واحد مسکونی
-
نشست احزاب اصلاحطلب و اصولگرا با استاندار/ «وحدت» و «همبستگی ملی» فصل مشترک جریانهای سیاسی استان/ گزارش و عکس
-
رئیس فرهنگ و ارشاد گچساران منصوب شد/ ابلاغ
-
مديرعامل شركت نفت گچساران: كتابخانههای شركت نفت گچساران بیش از 6 هزار نفر عضو دارد
-
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر شتاب و روند تکمیل پروژههای عمرانی و خدماتی شهر یاسوج تاکید کرد
-
استاندار: زیرساختهای گردشگری مذهبی توسعه مییابند
-
تذکر رئیسجمهور به منابر، رسانه ملی و نمازهای جمعه: از سخنان تفرقهافکنانه و اختلافبرانگیز بهشدت پرهیز شود
-
«وضعیت حساس کنونی» ؛ جنگ یا صلح؟!
-
«همایونفر» معاون اداره کل مسکن و شهرسازی استان شد/ ابلاغ
-
هتل ورزش یاسوج پس از سالها تکمیل میشود/ آگهی مناقصه
-
لاشه پهپاد هرمس بر دوش یک لر
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!